Puolison kuolema voi romuttaa lesken talouden

Arjen riskit

Allokaationäkemys: Koronavirus viivästyttää talouskasvun piristymistä

Markkinakatsaus

Wahlroos ennustaa paluuta normaaliin

Vuosi 2019 oli täynnä tapahtumia, joita harva pystyi ennustamaan: maailmanpolitiikan kulku, osakemarkkinoiden hurja nousu, kauppasota ja negatiivisten korkojen jatkuminen. Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos povaa tästä vuodesta tasaisempaa.

magazine-main
Kuvaaja: Juha Törmälä

”Jos loputtomiin sanoo samaa, ennemmin tai myöhemmin sitä on oikeassa”, Björn Wahlroos aloittaa ennustuksensa tämän vuoden markkinoista ja maailman tapahtumista.

Wahlroosin mukaan kaikki möröt, kuten kauppasota ja Brexit, jotka ovat vaikuttaneet osakemarkkinoihin ja aiheuttaneet markkinoilla volatiliteettia, ovat nyt tulossa maaliin.

Wahlroos ennustaakin tietynlaista tasaisuutta, paluuta viimein jonkinlaiseen normaaliin. Tätä näyttäisi tukevan niin dollarikorkojen tuottokäyrä kuin muiden valuuttojenkin kehitys. Hän ennustaa, että korot nousevat, mutta maltillisesti. Jopa niin maltillisesti, että varsinaisen sijoitustoiminnan kannalta sillä ei ole dramaattista merkitystä, vaikkakin pankkitoiminnan kannalta toki ainakin Euroopassa jonkinlainen vaikutus.

Björn Wahlroos

"Sijoittajalle hajauttaminen on edelleen tärkeämpää kuin pyrkimys hakea loistavia ideoita, joiden pohjalta voi päästä käsittämättömiin tuottoihin."

 

”Markkinoiden tilaa kuvaa hyvin se, että tammikuussa käytiin viikon sisällä suurimman katastrofiskenaarion, Iranissa tapahtuvan maailmansodan syttymisen äärellä, ja yhtäkkiä muutama päivä myöhemmin sekä S&P että Dow Jones ovat all time high’ssa ja kaikki näyttää ihan euforiselta. Kaikki tämä tapahtui kolmen päivän sisällä. Ja kukaan ei oikeastaan kysy, mitä on tapahtunut”, Wahlroos sanoo.

Tapaus osoittaa, että niin sanotussa tasaisemmassakin maailman- ja markkinatilanteessa asiat voivat muuttua hetkessä. Siksi Wahlroos tarjoaakin sijoittajille nyt yhtä tärkeää neuvoa.

"Sijoittajalle hajauttaminen on edelleen tärkeämpää kuin pyrkimys hakea loistavia ideoita, joiden pohjalta voi päästä käsittämättömiin tuottoihin."

”Järkevä, balansoitu lähestymistapa on se oikea lähestymistapa.”

Lagarde tulee jatkamaan Draghin varovaisen ekspansiivista rahapolitiikkaa

Euroopassa saksalainen talous jarruttaa voimakkaasti, minkä näkee esimerkiksi autokaupan voimakkaasta laskusta. EU:n kannalta ikävää on se, että Saksa ei ole poikkeus, vaan tilanne ei ole paljon kummempi muissa suurissa talouksissa, kuten Ranskassa ja Italiassa, tai koko mantereellakaan.

Toivoa Eurooppaan ja erityisesti EU:lle tuo Euroopan Keskuspankin uuden pääjohtajan valinta.

”Miten taitava Christina Lagarde on – olen tästä innoissani. Kun hän tulee Berliiniin, häntä kuunnellaan monin verroin tarkemmin kuin Mario Draghia. Se ei perustu siihen, että hän olisi parempi taloustieteilijä tai taitavampi keskuspankkiiri. Mutta hänellä on takanaan Ranskan poliittinen paino ja hän on sen lisäksi erinomaisen taitava verkostojen käyttäjä”, Wahlroos arvioi.

Ratkaisevaa tulee olemaan, mitä mieltä Lagarde on rahapolitiikasta.

 

Dollari, punta ja Ruotsin kruunu ovat siirtyneet pois negatiivisista koroista. Euro on enää ainoa suomalaisille merkittävä valuutta, joka pysyttelee aina kymmenen vuoden maturiteettiin saakka negatiivisella puolella. Wahlroosin mukaan erityisen tärkeää sekä sijoituksille että pankkijärjestelmällemme on se, milloin euron tuottokäyrä palautuu jotakuinkin normaaliksi jonnekin punnan ja dollarin välimaastoon.

Wahlroos uskoo, että ratkaisevaa tulee olemaan, mitä mieltä Lagarde on rahapolitiikasta. Tästä saatiin viitteitä Lagarden ensimmäisessä julkisessa esiintymisessä EKP:n pääjohtajana.

Wahlroos lukee Lagarden ensiesiintymistä siten, että uusi pääjohtaja osti itselleen 3-5 kuukautta aikaa, jolloin toimitaan vielä Draghin linjalla. Tämä tarkoittaa korkotason pitämistä ennallaan ja arvopaperiostojen tekemistä. Wahlroos näkeekin, että esiintymisessään Lagarde onnistui taitavasti ostamaan Draghin rahapolitiikan itselleen ottamatta siitä vastuuta.

”Luulen, että rouva Lagarde tulee pääsääntöisesti jatkamaan Mario Draghin omaista varovaisen ekspansiivista rahapolitiikkaa. Ja hän ei missään tapauksessa rakenna mitään saksalaisten Bundesbankin perinnön jatketta EKP:hen. Tämä on tärkeä asia, koska jos näin mennään eteenpäin, moni asia Euroopassa liikkuu marginaalisesti parempaan suuntaan ja elämme vuonna 2020 varovasti nousevien korkojen ympäristössä ja paluussa jonkinlaiseen normaalitilaan rahamarkkinoilla”, Wahlroos uskoo.

Yhdysvaltojen talous kasvaa – Trump saanee jatkokauden

Yhdysvaltojen talous on onnistunut kasvamaan lähes jatkuvasti, marginaalisesti jopa ennusteita paremmin. Kasvua on siivittänyt myös Donald Trumpin verouudistus, jota Wahlroos pitää ’hyvin fiksuna’. Trump on myös onnistunut saamaan riippumattomana tunnetulta Yhdysvaltojen keskuspankilta, enemmän tai vähemmän, mitä on halunnut: jos ei suoraan merkittävänä korkojen alennuksena, niin selkeänä rahapolitiikan yleistunnelman kääntymisenä kannustavampaan, ekspansiivisempaan suuntaan.

Kuitenkin Trump tarvitsee vielä kauppasopimuksen Kiinan kanssa voidakseen mainostaa olevansa ensimmäinen amerikkalainen presidentti, joka on toimittanut kaiken sen, mitä ensimmäisessä vaalikampanjassaan lupasi. Tunnetusti sopimukseen pääseminen ei ole ollut helppoa, ja välisopimuksen tekeminen ei ollutkaan Wahlroosin mukaan yllättävää.

”Ratkaisu on ollut ikään kuin kellon pysäyttäminen. Tehdään eräänlainen nahkadiili, joka on riittävä siihen, että Trump voi laittaa ruksin ruutuun ja toisaalta Kiinan johto ei joudu menettämään kasvojaan. Mielestäni on aika selvää, että mitään uutta kauppapoliittisella rintamalla suhteessa Kiinaan ei tule tapahtumaan ennen 2020 marraskuuta”, Wahlroos sanoo.

”Ellei taloudessa tapahdu suurta takapakkia ennen ensi marraskuun presidentin vaaleja, minä panisin rahani likoon Trumpin uudelleen valinnan puolesta. Hänestä voi olla mitä mieltä tahansa, mutta hän on toimittanut amerikkalaisille äänestäjille kutakuinkin sen mitä hän lupasi ja se yleensä tarkoittaa sitä, jos taloudellinen kasvu jatkuu ja mitään suuria ihmeellisyyksiä ei tapahdu, että istuva presidentti valitaan uudelleen.”

Jaa artikkeli