Motivaatio ja asenne tukevat nousuissa ja laskuissa

Mikä saa huippu-urheilijan viemään suorituksensa äärirajoille hetkellä, kun kroppa tai mieli yrittää jo pistää vastaan? Kysyimme tätä naisten alppihiihdon maajoukkueen Riikka HonkaseltaNella Korpiolta ja Erika Pykäläiseltä.

Kuvat: Mandatum Life

Urheilijan tärkein ominaisuus on asenne: kyky uusiutua, taistella ja ponnistaa yhä korkeammalle. Kaikkein menestyneimpiä ovat ne, joilla on polttava halu pitää kiinni visioistaan ja tavoitteistaan.

Naisten alppihiihdon maajoukkueen harjoituskausi on todistanut joukkueen asenteen ja motivaation olevan kunnossa. Suomen alppihiihdon tulevaisuuden lupausten syksyyn on mahtunut monia käänteitä: tehokasta harjoittelua, itsensä ylittämistä, mutta myös loukkaantumisia. Riikka Honkanen ja Erika Pykäläinen viettivät syyskuun harjoitusleirillä Argentiinan Ushuaiassa. Leirillä laskijat hioivat tekniikkaansa ja kirittivät toinen toistaan yhä parempiin tuloksiin. Alpinistit avasivat Argentiinassa myös kisakauden. Honkanen laski Etelä-Amerikan Cupissa kilpailun kolmannelle ja FIS-kilpailussa neljännelle sijalle. Harjoitusleirin viimeisellä viikolla Pykäläisen lasku päättyi kaatumiseen, ja kauden alku viivästyy alkuvuoteen jalkavammasta toipumisen vuoksi. Nella Korpio on valmistautunut alkavaan kauteen harjoittelemalla Itävallassa.

Kysyimme naisten alppimaajoukkueelta, mikä motivoi huippu-urheilijan keskittymään jokaiseen treeniin, ja puskemaan tosipaikassa vaikeiden hetkien läpi. Entä miten päästä yli epäonnistumisesta?

Erika Pykäläinen, Hyvinkään Slalomseura Sukkula:

”Minua jännittää yhä paljon ennen kisoja, etenkin kun kyseessä on tärkeä kilpailu. Kun laskin viime talvena ensimmäiset arvokilpailuni, uusi ympäristö jännitti aluksi todella paljon. Yritän kuitenkin aina ennen laskua sulkea sen kaiken mielestäni, enkä miettiä liikaa kilpailua ympärilläni. Olen huomannut, että parhaat suoritukset yleensä tulevat silloin, kun vain laskee ja nauttii. Tässä lajissa täytyy ottaa riskejä, eikä se onnistu, jos keskittyy kaikkeen ulkopuolella tapahtuvaan. Minulle ei ole jäänyt traumoja kaatumisesta, vaikka loukkaannuin Argentiinan harjoitusleirillä. Ajattelen loukkaantumista uutena mahdollisuutena, ja aion palata alkuvuodesta täysipainotteisen treenin pariin vielä vahvempana kuin aikaisemmin. Sitä odotellessa aion harjoitella kuntosalilla sekä tehdä fysioterapeutin harjoituksia. Levin World Cupiin osallistun tällä kertaa vain kannustusjoukoissa. En kuitenkaan ajattele, että on minulta pois, jos Nella tai Riikka pärjäävät. Vaikka tämä onkin yksilölaji, niin teemme tätä joukkueena. Olisi aika tylsää treenata vain yksin.”

 

Nella Korpio, Helsinki Ski Club:

"Uskon, että huippu-urheilija tietää, milloin hän on saavuttanut potentiaalinsa. Siihen asti kaiken tekemisen taustalla on halu näyttää itselleen, mihin pystyy. Se vie minuakin joka treenissä eteenpäin. Negatiivisten tuntemusten sivuuttaminen on minulle alitajuista. Taustajoukot pyrkivät onneksi huolehtimaan siitä, ettei harjoitteluni mene yli. Laskun aikana ei järkeillä, vaan keskitytään suoritukseen. Tehtyjen virheiden miettimiseen ei ole aikaa, ne on pystyttävä korjaamaan vaistonvaraisesti. Sen saaminen selkärankaan vaatii harjoittelua.”

 

Riikka Honkanen, Slalom-seura:

”Harjoitellessa mielessä ovat aina tavoitteeni, ja halu päästä niihin. Haluan aina pystyä antamaan parhaimman suorituksen, jonka siinä tilanteessa pystyn tekemään. Olen asettanut isoja tavoitteita uralleni, mutta ennen niitä aion saavuttaa asettamiani välietappeja. Ensi kauden tavoitteenani on vakiinnuttaa paikkani maailmancupin top 30:ssä. Tämän toteuttaakseni aion keskittyä treenissäni etenkin tekniikkani hiomiseen. Hyvän laskutekniikan kautta tulevat kovempi vauhti ja paremmat tulokset. Valmistaudun kuitenkin samalla tavalla kaikkiin kisoihin, olipa sitten kyse arvokisoista tai ei. Kilpailutilanteessa en halua turhaan stressata, vaan koitan saada itselleni aina positiivisen fiiliksen ennen laskua. Silloin yleensä kaikki toimii.”

Jaa artikkeli