Eläkkeelle jääminen

Täältä löydät ohjeita eläkkeen aloittamiseen sekä vinkkejä eläkeajalle. Jos sinulla on yksilöllinen tai ryhmäeläkevakuutus, eläkettä haet kätevimmin verkkopalvelussa.

Kun olet jäämässä eläkkeelle

Eläkeaikasi lähestyessä saat meiltä eläkkeen alkamistiedotteen, jossa kerrotaan tärkeitä tietoja omasta eläkkeestäsi, kuten sen aloituspäivämäärä ja ennuste eläkkeen kuukausimäärästä. Saat alkamistiedotteen muutamaa kuukautta ennen eläkkeesi alkamista. Alkamistiedotteen myötä voit aloittaa lisäeläkkeesi nostamisen tai muuttaa sen aloitusajankohtaa myöhemmäksi.

Lakisääteisen työeläkkeesi osalta olethan yhteydessä omaan työeläkeyhtiöösi.

Jos haluat aloittaa eläkkeen nostamisen

Jos haluat aloittaa lisäeläkkeen nostamisen, ilmoita siitä meille verkkopalvelussa tai alkamistiedotteen mukana tulevalla lomakkeella. Ilmoita meille samalla tilinumerosi eläkkeen maksua varten. Muista toimitta meille myös verokorttisi. Ohjeen verokortin tilaamiseen sekä lisäeläkkeen verotukseen löydät alta.

Ensimmäisen eläkkeesi saat pankkitilillesi noin viikon sisällä eläkeajan alkamisesta. Lähetämme sinulle samoihin aikoihin eläkepäätöksen, jossa kerrotaan lopullinen eläkkeen kuukausimäärä kuluvalle vuodelle. Jatkossa maksamme eläkkeen siten, että se on pankkitililläsi kuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä.

Jos haluat hakea eläkettä jo ennen kuin saat eläkkeen alkamisilmoituksen, voit täyttää hakemuslomakkeen ja palauttaa sen meille skannattuna viestin liitteenä verkkopalvelussa tai postitse.

Jos haluat muuttaa eläkkeen aloitusajankohtaa

Voit muuttaa eläkkeen aloitusajankohtaa ennen kuin eläkettä jo maksetaan sinulle. Ohjeet ovat sopimuskohtaiset ja löytyvät siksi omalta eläkkeen alkamistiedotteeltasi.

Muista hankkia eläketulon verokortti

Verokortti eläkkeen maksua varten kannattaa hankkia jo hyvissä ajoin ennen eläkeajan alkua. Verokortin laskemista varten tarvitset lähettämämme eläkkeen alkamisilmoituksen sekä tiedot alkuvuoden tuloista, ennakonpidätyksistä ja vähennyksistä.

Eläketulon verokortin ansiotuloverotettavalle eläkkeelle saat verottajalta. Voit hakea verokorttia joko verkossa tai puhelimitse numerosta 029 497 000. Pyydäthän verottajaa toimittamaan verokortin suoraan Mandatum Lifeen. Jos et toimita meille verokorttia, joudumme pidättämään ansiotuloveron alaisesta eläkkeestä 40 prosenttia veroa*.

Pääomatulona verotettavasta eläkkeestä pidätämme kulloinkin voimassaolevan pääomatuloveron, joka on tällä hetkellä 30 prosenttia. Pääomatuloista, jotka ylittävät 30 000 euroa, veron määrä on 34 prosenttia.* Pääomatulona verotettavan eläkkeen osalta sinun ei tarvitse toimittaa verokorttia Mandatum Lifeen.

*Vuoden 2019 verotieto

Eläkehakemukset

Jos sinulla on yksilöllinen tai ryhmäeläkevakuutus, kätevimmin haet eläkettä verkkopalvelussa.

Kirjaudu verkkopalveluun täällä

Jos et voi tehdä hakemusta verkossa, voit käyttää eläkkeen alkamisilmoituksen mukana tullutta hakemusta tai tulostaa hakemuksen alta.

 

 

Kun olet jo eläkkeellä

Eläkkeen verotus

Sinun ei tarvitse huolehtia maksetun eläkkeen ilmoittamisesta verottajalle, sillä teemme sen puolestasi. Saamme alkuvuodesta uudet ennakonpidätysprosentit suoraan verottajalta.

Verotuksen muutos eläkeaikana

Jos lisäeläkkeesi määrä muuttuu merkittävästi tai verotuksessasi tapahtuu muutoksia, tilaa uusi verokortti lisäeläkettäsi varten ja pyydä verotoimistoa lähettämään verokortti Mandatum Lifeen mahdollisimman pian. Näin pidätämme lisäeläkkeestäsi oikeansuuruisen ennakonpidätyksen, etkä maksa liikaa tai liian vähän veroja. Ohjeet verokortin tilaamiseen löydät yltä.

Eläkekortti

Jos nostat lakisääteistä eläkettä, saat työeläkeyhtiöltäsi työeläkekortin, jolla saat eläkeläisille annettavia etuja. Tällöin et erikseen tarvitse Mandatum Lifen eläkekorttia.

Mandatum Lifen eläkekortilla saat joitakin eläkeläisille annettavia etuja. Voit tilata kortin lähettämällä meille viestin verkkopalvelussa tai soittamalla asiakaspalveluumme.

Uuden tilinumeron ilmoittaminen

Voit ilmoittaa meille uuden tilinumeron eläkkeen maksamista varten verkkopalvelussamme. Kirjaudu verkkopalveluun ja valitse Viestit. Valitse sitten viestin aiheeksi Tilinumeromuutos.

Voit ilmoittaa uuden tilinumeron myös alla olevalla lomakkeella. Lomakkeen tulostettuasi ja täytettyäsi lähetä lomake meille postitse lomakkeella olevaan osoitteeseen.

 

Tilinumeron muutosilmoitus

Eläkeasiat